j

Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Search

Vesti
  -  Vesti

UMETNIČKI RAZGOVORI

Mesta kontekstualizacije
umetničkog dela

Ngvu galerija predavanja

Tokom perioda od tri nedelje juna, u prostorijama Galerije NGVU održan je niz razgovora pod nazivom „Mesta kontekstualizacije umetničkog dela“.

Prvi gost u našoj postavi bio je gospodin Vladimir Nikolić , vizuelni umetnik i profesor na Akademiji likovnih umetnosti (odsek Novi mediji) u Beogradu. Tema naših razgovora bio je uticaj društvenih, ekonomskih i političkih prilika na vizuelnu umetnost u Srbiji; razgovarali smo o važnosti sistema validacije umetničkog dela, o odnosu umetnika i galerija, trenutnom statusu slobodnih umetnika u Srbiji, kao i o domenu prikupljanja video umetničkih dela u regionu.

Naš drugi gost u seriji bio je gospodin Dimitrije Tadić , savetnik za vizuelnu umetnost i multimediju u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, kao i predsednik deska Kreativne Evrope za Srbiju. Razgovarali smo o temama vezanim za galerijske sisteme, njihov trenutni status, instrumente za finansiranje i njihovo učešće u projektima programa Kreativna Evropa; o uvođenju, implementaciji i uticaju „Poziva za finansiranje umetničkih dela iz domena vizuelnih umetnosti“ – kako utiče na zbirke u javnim institucijama i, istovremeno, o njegovim posledicama na jačanje privatnih galerija i poboljšanje njihovih zbirke.

Gospodin Nemanja Knežević , poznati fotograf, član kolektiva Belgrade Raw, koji je takođe strastveni kolekcionar savremene umetnosti, bio je naš treći gost. Budući da je njegova profesija vezana za saradnju sa savremenim umetnicima, upoznao nas je sa svojim motivima i razlozima da postane kolekcionar savremene umetnosti, kao i sa detaljima da bude kustos sopstvene kolekcije. Ispričao nam je svoje viđenje pripadnosti savremenoj umetničkoj sceni, svoja iskustva u procesu donošenja odluke o sticanju umetničkih dela (posete izložbi i/ili informacije prikupljene na društvenim mrežama) i, na kraju, o najvažnijem delu ekosistema vizuelne umetnosti – kupcu umetničkih dela. Njegova kolekcija obuhvata dela vizuelnih umetnika poput Saše Tkačenka, Nemanje Nikolića, Marije Knežević, Aleksandra Denića, Mihaila Prostrana, Davora Gromilovića, Stefana Đorđevića, Aleksandre Mihajlović, Dušana Rajića, Valentine Brković, Nemanje Jehličke, Bratislava Milenkovića i Jovana Mikonjića.

Ove razgovore moderirala je i uredila gospođa Anica Tucakov.